Thanksgiving

Thanksgiving Day is een Amerikaanse feestdag waarbij miljoenen Amerikanen elk jaar bij elkaar komen. Tijdens deze feestdag, die in teken van dankbaarheid staat, eten Amerikanen traditiegetrouw kalkoen, aardappels en taart. Daarnaast brengen zij tijd door met hun familie. Deze traditie begon als oogstfeest voor Engelse kolonisten en de inheemse bevolking. Nu is het uitgegroeid tot een familiefeest met verschillende tradities met als absolute hoogtepunt: de Thanksgiving-turkey. Thanksgiving Day staat in teken van dankbaarheid en stamt af van de gebeurtenissen uit de zeventiende eeuw.

De geschiedenis van Thanksgiving Day

In september 1620 vertrok het schip de Mayflower uit het britse Plymouth naar Noord- Amerika. Aan boord zaten 102 Engelse en Nederlandse kolonisten die op dit nieuwe continent een nieuw leven wilden opbouwen. Hier zouden ze vrij zijn om hun religie te volgen, iets wat in Engeland niet altijd zomaar mocht. 

Tijdens deze zware reis kwam er een groot deel van de opvarende om het leven.  In maart 1621 kwamen de overlevende kolonisten aan land in Plymouth in de staat Massachusetts, waar ze na aankomst de Plymouth Kolonie oprichtten. Al snel na aankomst mislukte de oogst door weersinvloeden. De inheemse bewoners, de Wamponoah- indianen, redde de eerste kolonisten van de hongerdood door hun kennis om te overleven met hun te delen. Ze leerden hen welke planten eetbaar waren, hoe ze mais konden verbouwen, hoe ze moesten jagen en vis te vangen. 

Dankzij de hulp van de lokale bevolking kwam het toch goed met de oogst en kon er in november 1621 geoogst worden. De kolonisten sloten een verbond met de leden van de Wamponoah-stam en nodigden ze uit voor een oogstfeest om te vieren dat de oogst gelukt was en God te bedanken voor alles wat hij hen gegeven had. Thanksgiving Day is een zogenoemd Oogstfeest, een feest wat veel landen op de wereld kennen. Net voor de winter begint danken de mensen voor het voedsel. Het is al eeuwenlang een belangrijk ritueel voor de mensheid geweest. 

Sinds de globalisering met haar in- en export van producten hoeven we ons minder druk te maken over de voedselvoorzieningen. Vroeger was dit natuurlijk anders, weersomstandigheden hadden toen nog een veel grotere rol. Men kon alleen maar rekenen op de voedselvoorziening van de akkers van het eigen dorp of stad. Een mislukte oogst betekende harde tijden voor een boerenfamilie of dorp. 

Deze feestdag herinnerd ons aan de gebeurtenissen van toen. Al sinds 1621 wordt deze dag gevierd, in dat jaar werd er voor het eerst een gemeenschappelijk Oogstfeest gevierd door de kolonisten en de indianen. 

Thanksgiving is niet doorlopend gevierd. Pas in 1789 introduceert president George Washington de eerste nationale Thanksgiving Day en pas in de negentiende eeuw wordt het feest voor het eerst jaarlijks gevierd.

Top 5 traditionele Thanksgiving gerechten

Tijdens deze feestdag worden er natuurlijk verschillende traditionele gerechten op tafel gezet. Met als absolute hoogtepunt: de kalkoen. 

1. Kalkoen gerecht

Stipt op nummer 1 staat natuurlijk de kalkoen, oftewel de Thanksgiving Turkey. Zo’n 88 procent van de Amerikaanse bevolking heeft een overheerlijke kalkoen op tafel staan. Thanksgiving Day wordt daarom ook wel Turkey Day genoemd. 

2. Veenbessensaus

Op nummer 2 staat de beroemde Veenbessensaus. Tijdens het Thanksgiving diner wordt deze saus geserveerd bij de kalkoen. In Europa heeft de saus vaak een licht zure smaak, maar in Amerika is de saus gezoet. Deze overheerlijke saus heeft u in een handomdraai op tafel staan, u vindt deze namelijk hier in onze webshop. 

3. Aardappels

Aardappelen zijn populair als bijgerecht. Ze passen bij vrijwel elk gerecht. Aardappelpuree is een traditioneel gerecht wat perfect past bij een kalkoendiner.  

Liever wat minder traditioneel? Meng door de gestampte aardappelen met boter, ei en eventueel roomkaas en breng op smaak met peper en zout. 

4. Sperziebonen

Groente mogen natuurlijk niet ontbreken bij een kalkoen diner. Sperziebonen worden vaak geserveerd in een ovenschotel gecombineerd met een crème van champignonsoep en gefrituurde uien, de zogenaamde Green Bean Casserole. Het gerecht is ontstaan in 1955 toen een medewerker van de Campbell Soup Company een gerecht wilde creëren met twee ingrediënten die Amerikanen altijd bij de hand hebben, namelijk sperziebonen en champignonsoep.

Het gerecht is zo makkelijk dat het niet kan mislukken. Je roert de soep, een beetje melk, soyasaus, zwarte peper, sperziebonen en uien door elkaar en stopt dit mengsel in een ovenschaal. Laat de schotel een tijdje in de oven pruttelen en garneer het daarna met nog wat uitjes. Stop de schotel nog even in de oven tot de uitjes goudbruin gekleurd zijn. Een kind kan de was doen!

5. Pompoentaart

Een geliefd dessert op deze feestdag is pompoentaart. Pompoen staat symbool voor de oogsttijd en past daardoor goed in het thema van Thanksgiving.

De taart maak je van een pompoenpuree die je mengt met gecondenseerde melk en suiker. Maak het mengsel op smaak met kaneel, gember, nootmuskaat en kruidnagel. Deze mix giet je in een taartschelp. Stop de taart in de oven. De uren die daarop volgen vult je huis zich met de warme geur van de kruidenmix die je helemaal in de herfststemming brengt! Houd tijdens het Thanksgiving diner wat ruimte over, want dit dessert wil je niet missen.

Scroll naar top
Heeft u een vraag?