Wat is KellyBronze®


Kijk snel onderstaand filmpje om te zien hoe de kalkoenen elk jaar in Nederland scharrelen!

Onderaan het filmpje vindt u een heleboel informatie over de KellyBronze kalkoen.

KellyBronze®

KellyBronze kalkoenen zijn de Rolls-Royce onder de kalkoenrassen. Dit kalkoenvlees is van topkwaliteit en is een begrip in de kalkoenwereld. In 2011 zijn ze zelfs, als eerste kalkoenras, met drie gouden sterren bekroond tijdens de Great Taste Award. Oorspronkelijk zijn de kalkoenen afkomstig uit Danbury in Engeland. Sinds 2021 houdt Flavours of the Farm de kalkoenen op Nederlandse bodem. Midden in het Limburgse landschap groeien de kalkoenen op natuurlijke wijze op. Als ze 5 weken oud zijn, mogen ze voor het eerst naar buiten. Vervolgens scharrelen ze 6 maanden rond tussen de struiken en de hoge grassen. De kalkoenen krijgen frisse lucht en voldoende ruimte om te bewegen. Deze combinatie en de speciale slachtmethode zorgen voor een ultieme smaakbeleving. De kalkoenen worden drooggeslacht en vervolgens minimaal 14 dagen gerijpt. Met Thanksgiving en Kerst bezorgt kalkoen.nl zelfs verse kalkoen door heel Nederland.

Traditionele slachtmethode

 

De KellyBronze kalkoenen zijn uniek omdat ze droog met de hand geplukt en gehangen worden. Dit is de traditionele manier net als 100 jaar geleden waardoor de smaak meer tot zijn recht komt. Doordat de kalkoenen niet in aanraking komen met water, wordt de houdbaarheid verlengd en droge veroudering (rijping) mogelijk. De kalkoenen worden namelijk minimaal 15 dagen gedroogd en gehangen waardoor er een enzymverandering plaatsvindt. Hierdoor wordt het bindweefsel in de spieren afgebroken waardoor het vlees zo mals is. Ophangen kost 3% gewichtsverlies maar dit wordt gecompenseerd door de enorme winst in smaak en textuur.

Met respect voor de natuur en dier

De kalkoenen van Kelly Bronze worden op een natuurlijke en diervriendelijke manier gekweekt. In tegenstelling tot andere rassen waar ‘het hele jaar door’ intensief wordt geproduceerd, houden zij zich aan de natuurlijke broedtijd. Ze produceren eieren wanneer de kalkoenen ze in het voorjaar zouden leggen. De vogels leggen 10 weken, waardoor de kuikens meer dan het dubbele kosten ten opzichte van een commerciële kalkoen.

Verder worden de kalkoen op natuurlijke wijze grootgebracht, de vogels hebben een halve hectare tot hun beschikking waar ze lekker mogen scharrelen in bossen, boomgaarden en struiken. De bezettingsdichtheid voor de kalkoenen zijn 500 vogels per halve hectare. In commerciële kalkoenstallen zijn dit er zo’n 16.000 per halve hectare!

Naast het scharrelen krijgen de kalkoen uitsluitend natuurlijke voeding, op basis van graan. Voor elke kilo die ze aankomen hebben de vogels 30% meer voer gegeten dan een moderne commerciële kalkoen. Deze manier van diervriendelijk kweken heeft een positieve invloed op de smaak.  

KellyBronze-Kuikens-Kalkoenen

De geschiedenis van KellyBronze®

In 1950 kwam er een grote verandering in de kalkoenindustrie, de kalkoenhouders gingen van bronzen kalkoen over naar het witte ras. Deze kalkoen waren in die tijd het populairste omdat de geplukte huid van een witte kalkoen er mooier uitziet dan die van de bronzen kalkoen. De witte stoppeltjes van de veren blijven niet zichtbaar na het plukken van de veren.

In de jaren ’70 had, Derek Kelly, de vader van Paul Kelly een kalkoenfarm met, zoals iedereen in die business, uitsluitend witte kalkoenen. Helaas hadden kleine boeren bedrijven geen invloed op de prijs ten opzichte tot grote industriële boerderijen. Dit had armoede tot gevolg.
Derek Kelly besloot het roer om te gooien en had een duidelijk doel voor ogen: terug naar de oorsprong, hoge kwaliteit én betere leefomstandigheden voor de dieren. De kalkoenen moesten in het wild opgroeien!
Daarnaast wilde hij zich onderscheidden van andere boeren. Hij wilde bronzen kalkoenen houden, zoals we de kalkoen hebben leren kennen vanuit Amerika. Deze kalkoenen hebben een bronskleurig randje op zijn donkere veren. Hier hebben ze hun naam aan te danken: KellyBronze.

Kelly Bronze

De familie Kelly is heel Engeland door gereisd om bronzen kalkoen te verzamelen. Het ras was bijna uitgestorven op dat moment, er waren nog maar enkele hobbyboeren die nog een paar van deze dieren hadden rondscharrelen. Uiteindelijk lukte het hen om 350 bronzen kalkoenen te verzamelen en met een broedprogramma op zak was Kelly Bronze een feit.

Ze wilde diervriendelijk te werk gaan en gaf zijn dieren alle ruimte, uitstekend voer en ze werden pas met 24 weken geslacht. Hierdoor hadden ze een aantal weken extra om te groeien, de meeste soortgenoten werden met 16 weken al geslacht.

Niet meteen een doorslaand succes

Aanvankelijk liep het helemaal niet door het uiterlijk van de bronzen kalkoenen. Door de donkere pennen blijven er op een geplukte huid ook donkere stoppeltjes achter. Dit was visueel niet aantrekkelijk. Gelukkig werd dit gecompenseerd door de smaak, deze was natuurlijk uitstekend!
Het ras werd populair na het bezoek van de beroemde Delia Smith in 1989. KellyBronze werd de kalkoen voor haar nieuwe boek ‘Delia’s Christmas’. Hierdoor kwamen er bij veel slagerijen en poeliers aanvragen voor de KellyBronze kalkoenen.

Marktleider

Inmiddels heeft Paul Kelly, de zoon van Derek Kelly, al tientallen jaren geleden het bedrijf overgenomen. Hij is toegewijd aan het traditionele broedprogramma. Daarnaast heeft hij het welzijn van de dieren en voedselveiligheid hoog in het vaandel staan. Hierdoor werkt hij met strenge kwaliteitseisen voor de dieren én natuurlijk voor het eindresultaat, het kalkoenvlees.
Inmiddels zijn de Kelly Bronze kalkoenen een begrip in de kalkoenwereld. Ze zijn de absolute marktleider in Engeland op het terrein van “traditional farm fresh market”.
De Kelly Bronze kalkoenen worden samen met tientallen traditionele kalkoenhouders gekweekt voor de traditionele Engelse markt. Het slachtproces wordt uitgevoerd in eigen slachthuizen. Op deze manier hebben ze het slachtproces in eigen beheer en kan het welzijn van de dieren gewaarborgd worden. Na het slachtproces worden de kalkoenen uitgeleverd aan kwaliteitsslagers, de speciaal poelier, geselecteerde horecagelegenheden en top cateraars.

KellyBronze Kalkoen

Samenwerking

Vanwege de enorme succes van de Kelly Bronze kalkoenen in Engeland, is Paul Kelly op zoek gegaan naar partners in Europa. Hierbij heeft hij een selectie gemaakt van partners met hart voor dieren én die passen in de traditie van KellyBronze. Dit heeft hij uiteindelijk gevonden in onze mooie Limburgse provincie waar de rust, uitstraling en het prachtige landschap veel vergelijkingen heeft met Danburry in Essex. Samen met Geert Coolen van Flavours of the farm heeft hij een plan uitgestippeld om in alle rust de KellyBronze kalkoenen te introduceren in Nederland en de rest van Europa.

Diervriendelijk

Vanwege de enorme succes van de Kelly Bronze kalkoenen in Engeland, is Paul Kelly op zoek gegaan naar partners in Europa. Hierbij heeft hij een selectie gemaakt van partners met hart voor dieren én die passen in de traditie van KellyBronze. Dit heeft hij uiteindelijk gevonden in onze mooie Limburgse provincie waar de rust, uitstraling en het prachtige landschap veel vergelijkingen heeft met Danburry in Essex. Samen met Geert Coolen van Flavours of the farm heeft hij een plan uitgestippeld om in alle rust de KellyBronze kalkoenen te introduceren in Nederland en de rest van Europa.

De 5 zekerheden van Kalkoen.nl

"Food is fashion and we are one of the designers"

Scroll naar top
Heeft u een vraag?